Stingător PSI cu dioxid de carbon tip G5Stingător PSI cu dioxid de carbon tip G5
 • Nou
356,00 lei
Stingător PSI cu dioxid de carbon tip G2Stingător PSI cu dioxid de carbon tip G2
 • Nou
209,00 lei
Cutie gaze demontabilăCutie gaze demontabilă
 • Nou
121,00 lei
Panouri sandwich roșu secționatPanouri sandwich
 • Nou
386,00 lei
Panouri metalice izolante pentru construcții grena dreaptaPanouri metalice izolante pentru construcții
 • Nou
458,00 lei
Articole noi

Debitare laser

Debitare laser

Debitarea cu laser este o metodă modernă și precisă de modelare a metalelor, recunoscută pentru acuratețea, viteza și versatilitatea sa. Această tehnologie folosește un fascicul laser de mare putere pentru a tăia sau a grava materiale metalice, de la uzualul oțel normal la oțel inoxidabil, aliaje de aluminiu și chiar metale „exotice” ca titanul sau alte metale speciale. Procesul este foarte apreciat în domeniul producerii confecțiilor metalice și în general a prelucrării metalelor din diverse industrii, inclusiv în industria auto, aerospațială, electronică și fabricație.

Mecanica debitării cu laser

În centrul procesului de debitării cu laser se află fasciculul laser - un flux concentrat de lumină, generat de obicei de un laser CO2 sau un laser pe fibră. Laserele CO2 sunt potrivite pentru tăiere, gravură și perforarea metalelor, în timp ce laserele pe fibră sunt preferate pentru eficiența lor energetică și capacitatea de a tăia metale reflexive fără ca reflexiile să deterioreze echipamentul.

Fasciculul laser este direcționat către suprafața metalică ce urmează să fie tăiată. Acesta topește, arde sau vaporizează metalul în punctul de contact, în timp ce un jet de gaz suflă materialul topit sau vaporizat din tăietură, creând un finisaj de înaltă calitate.

Istoria debitării cu laser a tablei

Tehnologia debitării cu laser există de peste 60 de ani, primele încercări de tăiere a foilor de metal datând din 1960.

Până în 1964, laserele cu CO2 erau deja utilizate pentru tăierea pieselor cu detaliilor complexe. Adaptabilitatea debitării cu laser la automatizare și precizia înaltă pe care o oferă comparativ cu alte metode de tăiere o recomandă pentru utilizare extensivă în producția de precizie și în producțiile la scară largă.

Laserele cu fibră au fost produse pentru prima dată în anii 60, dar abia la sfârșitul anilor 80 au ajuns pe piața comercială. Anii 1990 sunt considerați Epoca de Aur a tehnologiei laser - deoarece a făcut loc multor lasere de mare putere, cum ar fi laserele cu stare solidă, care au îmbunătățit mult eficiența și productivitatea. La începutul anilor 2000, serviciile de tăiere cu laser erau acum o tehnologie de producție larg acceptată, utilizată de multe industrii, cum ar fi industria auto și cea aerospațială.

Tipuri de tehnici de tăiere cu laser

 1. Tăierea prin fuziune: Implică topirea metalului cu fasciculul laser și utilizarea unui jet de gaz sub presiune mare pentru a îndepărta materialul topit, asigurând o tăietură curată fără aport suplimentar de material.

 2. Tăierea cu flacără: Utilizează un fascicul laser pentru a încălzi metalul până la temperatura de aprindere. Un gaz reactiv, cum ar fi oxigenul, este apoi folosit pentru a arde și a ajuta la îndepărtarea materialului topit. Această metodă este deosebit de eficace pentru tăierea plăcilor groase de oțel.

 3. Tăierea prin sublimare: În această metodă, metalul este vaporizat în punctul de tăietură, permițând tăieturi fără topirea materialului, ceea ce este benefic pentru materialele greu de topit și pentru designuri intricate.

TruMatic 1000 fiber - mașina de debitare cu laser de la MAR-INA PRODPREST

MAR-INA PRODPREST folosește pentru debitarea metalelor TruMatic 1000 fiber o mașină de debitat cu laser care folosește tehnica de tăiere prin fuziune. Proiectată și fabricată de Trumpf, un lider mondial în tehnologia de prelucrare a metalelor, această mașină combină flexibilitatea unui laser cu fibră și precizia mecanică de înaltă calitate.

Principiul de funcționare al laserului cu fibră

 1. Generarea laserului: Într-un laser cu fibră, sursa de lumină este generată de diode laser, iar lumina este apoi transmisă printr-o fibră optică. Lumina amplificată iese din fibră ca un fascicul concentrat.

 2. Focalizarea fasciculului: Fasciculul laser este focalizat pe suprafața materialului metalic printr-o lentilă sau un sistem optic. Punctul focalizat are o energie foarte mare, suficientă pentru a topi metalul.

 3. Tăierea materialului: În timp ce fasciculul laser se mișcă conform conturului specificat, metalul este topit și, în unele cazuri, vaporizat. Un jet de gaz, de obicei oxigen sau azot, este folosit pentru a sufla materialul topit din calea tăieturii, lăsând margini netede.

Avantajele tehnologiei de tăiere laser cu fibră

 • Eficiență energetică: Laserele cu fibră sunt mai eficiente energetic comparativ cu alte tipuri de lasere, cum ar fi cele cu gaz CO2.

 • Viteză de tăiere: Datorită caracteristicilor sale de putere și eficiență, tăierea cu laser cu fibră poate fi executată mai rapid, ceea ce este ideal pentru producția la scară mare.

 • Calitatea tăieturii: Tăierea cu laser cu fibră produce margini foarte netede și precis tăiate, reducând necesitatea de prelucrări suplimentare.

 • Flexibilitate: Poate tăia o gamă largă de metale, inclusiv materiale reflectorizante cum ar fi aluminiul și cuprul, la diverse grosimi.

 • Costuri de operare reduse: Durata de viață lungă a sursei de laser și costurile reduse de întreținere contribuie la reducerea costurilor operaționale pe termen lung.

Caracteristici tehnice și funcționalități - TruMatic 1000 Fiber

TruMatic 1000 Fiber este dotată cu un laser cu fibră de ultimă generație, care permite tăierea rapidă și precisă a unei varietăți de metale, inclusiv oțel, aluminiu, și titan. Capacitatea sa de a manipula foi de metal cu dimensiuni și grosimi variate fără nevoia de reconfigurare manuală facilitează o producție eficientă și reduce timpul de inactivitate. În plus, mașina este echipată cu un sistem automatizat de încărcare și descărcare care optimizează fluxul de lucru și maximizează productivitatea.

Avantaje competitive - TruMatic 1000 Fiber

Unul dintre cele mai remarcabile avantaje ale TruMatic 1000 Fiber este eficiența energetică, aceasta consumând semnificativ mai puțină energie comparativ cu laserele CO2 tradiționale. De asemenea, datorită designului său compact, mașina ocupă mai puțin spațiu pe podeaua de producție, ceea ce este ideal pentru atelierele cu spațiu limitat. Sistemul său de operare intuitiv și interfața prietenoasă asigură o curbă de învățare redusă, permițând operatorilor să maximizeze utilizarea mașinii chiar și cu un antrenament minimal.

Avantajele tăierii cu laser

 • Precizie și acuratețe: Tăierea cu laser permite tăieturi precise cu detalii intricate și toleranțe fine.
 • Viteză: Comparativ cu metodele tradiționale de tăiere mecanică, tăierea cu laser este mult mai rapidă, în special pentru tăieturi complexe.
 • Flexibilitate: Laserele pot tăia cu ușurință diverse metale și aliaje și se adaptează rapid la schimbările de design și tipuri de material.
 • Calitate: Metoda produce tăieturi curate cu finisaje netede, reducând necesitatea de prelucrare ulterioară.
 • Control automatizat și digitalizat: Mașinile de tăiat cu laser sunt de obicei controlate de sisteme CNC (Computer Numerical Control), permițând operațiuni automate și repetabile, ideale pentru producția în masă.

Aplicații ale debitării cu laser

Tăierea cu laser este utilizată în diverse aplicații unde este necesară fabricația precisă a metalelor. Utilizările comune includ:

 • Piese auto: Producția de componente complexe care necesită fabricație precisă și robustă.
 • Componente aero-spațiale: Fabricarea de piese critice, ușoare și de mare rezistență.
 • Mașini industriale: Crearea de componente complexe ale mașinilor care necesită dimensiuni precise.
 • Bijuterii și artă: Fabricarea de designuri artistice detaliate și piese de bijuterii.

Provocări și considerații

Deși debitarea cu laser este o tehnologie avansată, vine și cu provocări. Costurile inițiale de configurare și echipament pot fi ridicate, făcând-o mai puțin economică pentru producția de volum mic. În plus, procesul necesită manipulare expertă și întreținere. Alegerea gazului și optimizarea parametrilor de tăiere trebuie să fie adaptate în funcție de tipul și grosimea materialului pentru a asigura eficiența și calitatea.

Dezavantajele tăierii cu laser a tablei

În ciuda numeroaselor sale beneficii, tăierea cu laser a tablei are unele dezavantaje. Să le discutăm.

Este necesar un operator specializat

Pentru a obține cea mai bună exploatare a debitării cu laser, poate fi necesar să angajați un profesionist care să opereze mașina pentru a fabrica piese de calitate. Un expert, de exemplu, va detecta rapid o greșeală sau o configurare necorespunzătoare care ar putea afecta procesele de producție sau chiar integritatea mașinii.

Limite ale grosimii metalului

Deși debitarea cu laser poate se pretează bine la o gamă largă de materiale, inclusiv foi de metal, este recomandabil să folosiți alte procese de tăiere atunci când aveți de-a face cu metale mai groase. Dispozitivele de tăiat cu laser specializate sunt excelente pentru tăierea tablelor de aluminiu cu o grosime maximă de 15 mm și oțel de 6 mm.

Emisia de gaze nocive

Pe măsură ce tăietoarele cu laser topesc și vaporizează materialul, eliberează o cantitate semnificativă de vapori nocivi la tăierea metalului. Ca urmare, este important să se efectueze tăierea cu laser într-o cameră bine ventilată sau într-un mediu de lucru sigur.

Investiție inițială mare

Mașinile de debitare cu laser de calitate superioară costă mult. O astfel de mașină poate costa în jur de 3000 USD, care este de două ori mai mare decât costul uneia similare cu jet de apă sau cu plasmă. Pentru a vă angaja într-o asemenea afacere, trebuie să vă permiteți investiții inițiale mari.

Concluzii

Tehnologia de tăiere cu laser continuă să evolueze, cu progrese menite să crească eficiența, să reducă costurile operaționale și să îmbunătățească calitatea tăierii. Pe măsură ce industriile își intensifică căutarea pentru metode de fabricație mai precise și mai eficiente, tăierea cu laser se remarcă ca o tehnologie crucială în prelucrarea metalelor, oferind o precizie, viteză și versatilitate inegalabile.

  Lăsați un comentariu